Fråga facket Fråga facket

Årsmöte: Behovet av en stark arbetarrörelse är större än på länge

Ett fruktansvärt krig rasar i vår del av världen, regeringen är totalt handlingsförlamad och allt som vi förknippar med en stark demokrati är under attack. Därför är behovet av en stark arbetarrörelse större än på mycket länge. Det säger ordförande Per-Ola Nilsson när han öppnade LO Skånes årsmöte på tisdagen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Öppningsanförande av distriktsordförande Per-Ola Nilsson
vid LO-distriktets representantskap 25 april 2023
[Obs! Det talade ordet gäller]

Kamrater!

Återigen har jag möjligheten att tillsammans med kamraterna i styrelsen och på expeditionen kalla er samman till årsmöte.
Härligt!
För att jag inte i min iver ska glömma bort det så börjar jag med att hälsa er alla varmt välkomna till dagens möte och överläggningar. Det är alltid kul att se er och att kunna samlas. Och tillsammans har vi dessutom många viktiga beslut att fatta.
För även om det är mitt i brinnande avtalsrörelser, eller om det alldeles nyss är avklarat och vi står mitt i arbetet att hämta hem segrar och utbilda varandra om utvecklingen av det fackliga löftet vi avgett till varann, så vet vi att vi aldrig är klara.
Avtalsrörelser kommer och går. Valrörelser likaså.
Ibland går vi framåt,
ibland tar vi ett steg tillbaka för att ta sats och nå längre.
Men grunden oavsett vilken riktning vi har just för stunden är vår organisation. Utan den är vi inget, utan vår gemensamma kamp och vår plattform kommer vi stå oss slätt och agera vilsna på vars ett håll.
Det är därför som organisationen alltid också måste vårdas!

Verktyg för kampen

Missförstå mig inte, organisationen får aldrig bli målet. Målet är den kamp om förbättringar som ni och era kollegor och arbetskamrater tar varje dag. Tillsammans med medlemmar, förtroendevalda och era respektive förbund.
Men organisationen är verktyget för kampen!
Utan hammare är det svårt att slå i spikar eller hur vi vill utrycka det.
Vi behöver helt enkelt verktygen för att göra jobbet.

Vi tar hand om vår federation

Därför är jag glad att se er. För tillsammans vårdar vi verktygen. Vi tar hand om våra arbetsplatser och skapar sammanhållning medlem till medlem.
Vi tar hand om våra klubbar, sektioner och avdelningar, vi tar hand om våra förbund och våra kamrater i politiken.

Och vi tar hand om vår federation.

För vänner just nu är behovet av en stark och välorganiserad arbetarrörelse större än på mycket länge.

Människan möjlighet till frihet är under attack

För att nämna några av anledningarna så har vi fortfarande ett fruktansvärt krig som rasar i vår del av världen. Alldeles oavsett vart det sker, så har vår rörelse alltid varit och borde alltid förbli en fredsrörelse. En rörelse för gemensam klasskamp oavsett nationalitet eller ursprung. En rörelse i solidaritet med de utsatta.

Vi har en totalt handlingsförlamad högerkonservativ regering. Oavsett om det handlar om energipriser eller priset på livsmedel, om det handlar om skattelättnader för de välbärgade eller att sparka på de som ligger, om det handlar om en total avsaknad av arbetsmarknadspolitik samtidigt som lågkonjunkturen är över oss och riskerar bli djupare ju längre högern rullar tummarna, om det handlar om bankernas ryska roulette med bolåneräntor och miljonutdelningar bland makteliten... Ja egentligen oavsett vilket område vi tittar så står det klart för var och en att regeringen Kristersson företräder en del, men ingen av dem är arbetare. Det är helt andra intressen som de står upp för, kombinerat med lika delar inkompetens.

Samtidigt kamrater så går det inte att ducka för hoten mot vår egen demokrati. Högerextremer som styr och ställer både i riksdag och regering, med statsministern framför sig som ibland närmast framstår som en marionett. Vi har sedan 30-talet inte sett sådana omfattande uttalanden, förslag och utredningar om att stänga gränserna, utmana asylrätten, angripa medier, attacker på folkbildningen, hatretorik mot föreningar – inte minst fackföreningar. Kort sagt allt som vi förknippar med en stark demokrati och människans möjlighet till frihet är under attack.

Ta inte demokratin för given

Men vänner Olof Palme sade vid ett tillfälle att Sverige är en ”Studiecirkeldemokrati”
Så låt oss upprätthålla demokratin! Låt oss starta fler studiecirklar.
Låt inte demokratin tas för given, och låt inte ”svarta gänget”, som Björn Afzelius kallade dem, stå ivägen för vår solidaritet och strävan mot frihet och demokrati.
Låt oss istället hålla liv i våra föreningar. Värva fler medlemmar, ta med fler i kampen för det öppna samhället, introducera fler i det fantastiska verktyg för demokrati och frihet som föreningar och folkbildning betyder!

Precis så som vi ska göra här idag.
Så formellt och demokratiskt riktigt som vi inom rörelsen är experter på och bärare av.
Vi ska vårda vår demokrati genom att avhandla vårt årsmöte och därtill utsända handlingar.

Med de orden kamrater så förklarar jag årsmötet 2023 för öppnat!

Meta Jarl
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.