Fråga facket Fråga facket

Koll på jobbet besöker sommarjobbare

Nu har LO-distriktet i Skåne startat årets sommarkampanj ”Koll på jobbet”. Allt drar igång med besök över hela Skåne idag. Båstad, Höganäs och Hässleholm är några av de orter som först får besök.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Fackets uppsökare - redo för Koll på jobbet 2024.
Fackets uppsökare - redo för Koll på jobbet 2024.

Äntligen dags för Koll på jobbet!

- Äntligen är sommaren här på riktigt! Vi som är aktiva inom LO-förbundens ungverksamhet har längtat efter att få sätta igång med Koll på jobbet 2024. I år är vi runt 35 stycken unga fackliga medlemmar med i kampanjen. Tillsammans kommer vi täcka hela Skåne med besök under två veckor. Det kommer bli grymt, säger Jenny Sjöstedt, själv medlem i Hotell- och Restaurangfacket och vald till ordförande för LO-distriktet i Skånes regionala ungkommitté.

Besöker unga sommarjobbare

Koll på jobbet är en årlig LO-kampanj som äger rum över hela Sverige. Här i Skåne genomförs LO-distriktets kampanj av uppsökare från skånska fackliga avdelningar inom LO-förbunden. Det är unga fackliga som nu lägger tid och energi på besöker arbetsplatser där många andra unga jobbar. De besöker även publika platser där unga samlas. Detta för att träffa sommarjobbare eller andra som är nya i arbetslivet.

De unga fackliga uppsökarna lämnar under uppsökeriet vidare information, och berättar även om hemsidan http://lo.se/kollpåjobbet där de vanligaste frågorna och svaren finns samlade.

Jourlinje öppen för alla

Dessutom finns e-postadressen kollpajobbet@lo.se dit unga kan skicka in frågor. LO har även en öppen jourlinje unga kan ringa – som inte kräver medlemskap i ett fackförbund. Fackets Hjälptelefon når dessa unga på 020 – 56 00 56.

- Jag hoppas att den första kontakten med arbetslivet blir bra för så många som möjligt. För att hjälpa till med det delar vi unga fackliga gärna med oss av stöd, tips och råd kring vad som gäller, säger Jenny Sjöstedt, ordförande i LO-distriktets regionala ungkommitté.

- Ju fler vi är som har koll på jobbet desto schystare arbetsliv får vi. Ingen fråga är för liten för att höra av sig om. Bättre att höra av sig till facket en gång för mycket än tvärtom, avslutar Jenny Sjöstedt, ordförande i LO-distriktets regionala ungkommitté.

Information till media

Det finns möjligheter till intervjuer under kampanjens gång.

Under vecka 26 och vecka 27 kommer uppsökarna att dela in sig i olika patruller för att kunna täcka hela Skåne - allt med siktet på att nå så många unga på väg ut i arbetslivet som möjligt.

Varje enskild dag finns det särskilt utsedda personer som är kontaktpersoner för media, och kan svara på frågor om var de befinner sig för dagen och hur deras planering ser ut framåt.


Under kampanjstart, måndag 24 juni, kommer följande kommuner besökas:

Båstad – kontaktperson: Camilla Borelid 076-1777317

Hässleholm – kontaktperson: Sezer Emirov 076-1779822

Höganäs – kontaktperson: Josefine Rosdahl 070-835998

Kristianstad – kontaktperson: Dennis Loridant 076-3373406

Landskrona – kontaktperson: Jenny Andersson 070-0136171

Lund/Staffanstorp – kontaktperson: Ida Ainetoft 072-1500379

Malmö city – kontaktperson: Hassan Jafar 070-2247565


Det kommer efter detta löpande att gå ut lokala pressmeddelanden i olika delar av Skåne när kommuner ska besökas.

För lokal vinkel och intervjuer ute på uppsökeriet kan media ta direktkontakt med angivna kontaktpersoner för den aktuella dagen och kommunen.

För övergripande frågor eller följdfrågor kan LO-distriktets huvudansvariga kontaktas.


För mer information från LO-distriktet:

Jenny Sjöstedt, ordförande LO-distriktet i Skånes regionala ungkommitté
Intervjuer om kampanjen
Tfn: 073-356 28 10

Maria Wharton Stjärnskog, ombudsman LO
Ansvarig för Koll på jobbet, kan leda vidare frågor om lokala kontaktpersoner och svara på praktiska frågor
Tfn: 076-851 53 42
E-post: maria.wharton-stjarnskog@lo.se

Maria Wharton Stjärnskog
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.