Fråga facket Fråga facket

LO-distriktet i Skåne samlar sig inför EU-parlamentsvalet 2019

Internationellt Trygghet för vanligt folk står på spel inför valet till Europaparlamentet nästa år. LO-förbunden i Skåne har därför tagit i hand om att sätta fokus på valet och kämpa för en socialdemokratisk seger. För första gången någonsin lanserar LO dessutom en gemensam kandidat.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO-distriktet i Skåne samlar sig inför EU-parlamentsvalet 2019

Uttalande antaget den 15 november 2018

- LO-förbunden i Skåne vet att det spelar roll vilka partier som blir valda till EU-parlamentet. Vi är beredda att kämpa för att det ska bli fler politiker i EU som vill ta strid för ordning och reda på arbetsmarknaden. Trygghet för vanligt folk står på spel. Vi kommer ta fighten för en socialdemokratisk valseger och för att LOs kandidat Johan Danielsson blir invald som ledamot, säger Magnus Alm, ordförande för LO-distriktet i Skåne.

EU kan användas för att öka kapitalets makt

Politiker som vill ge mer makt till kapitalet jobbar inte bara lokalt och nationellt utan även internationellt.

Via EU tar de strid för fler otrygga anställningar, lägre krav på arbetsmiljö och ökad press nedåt på lönerna. 

EU måste istället användas för arbetarklassens bästa

Men arbetarnas ställning måste förbättras istället för att försämras.

På en inre marknad med fri rörlighet för kapital, arbetskraft, varor och tjänster måste arbetarklassens positioner flyttas fram istället för att tryckas tillbaka.

Stoppa konkurrens med löner och arbetsvillkor

- Idag har de skånska LO-förbunden gjort ett handslag om att vi verkligen ska sätta fokus på EU-parlamentsvalet. Vi kan inte ha ett EU där vi konkurrerar med löner och arbetsvillkor. Därför måste vi stoppa högerns framryckningar – här i Sverige, och i alla medlemsländer. Vi kommer att göra vårt, säger Magnus Alm.

Svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad

Självfallet ska svenska kollektivavtal gälla för alla som jobbar på svensk arbetsmarknad. Det är vårt gemensamma klassintresse att ta strid för detta.

Därför måste vi öka vårt fackliga engagemang och påverkansarbete. 

Gemensam LO-kandidat ger goda förutsättningar för valrörelsen

Vår samordning är denna gång god. Många gånger är det tufft att väcka engagemang för EU-parlamentsvalrörelser i både samhällsdebatten och på arbetsplatserna.

Men det är de skånska LO-förbundens gemensamma uppfattning att vi nu har bättre förutsättningar för att nå framgångar med detta.

- I en tid av motvind för arbetarrörelsen är det en stor styrka att LO-förbunden för första gången samlats kring ett gemensamt namn och nu driver det i Socialdemokraternas nomineringsprocess. Johan Danielsson är en klockren facklig kandidat till EU-parlamentet, med stor kunskap och stort engagemang. Nu räknar vi med att han kommer på en hög valbar plats på Socialdemokraternas lista, avslutar Magnus Alm.

------------

Detta uttalande antogs enhälligt av LO-distriktet i Skånes höstmöte den 15 november 2018. På plats var ombud som tillsammans representerade de över 155 000 skånska LO-medlemmarna.

Läs mer om Johan Danielsson på LOs hemsida: "Johan Danielsson - LO-förbundens gemensamma EU-kandidat"

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.