Fråga facket Fråga facket

Visstidsanställningar vanligare i arbetaryrken - inte minst i Skåne

Skillnaden i anställningsvillkor mellan arbetare och tjänstemän blir allt större. Det gäller inte minst anställningsformer där skillnaden nu är den största som uppmätts på 2000-talet och skillnaden tycks bara öka, visar en rapport från LO. I Skåne växer utbudet av tillfälliga jobb i arbetaryrken. "Vanligt folk med otrygga anställningar lever i osäkerhet såväl i kristid som vardag, och nu ser vi att det ökar" säger Per-Ola Nilsson, LO-distriktets ordförande.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Förra året hade 24 procent av arbetarna i Skåne en visstidsanställning, jämfört med 11 procent av tjänstemännen. Sett till hela landet var det 21 procent av arbetarna jämfört med 11 procent av tjänstemännen som hade en tidsbegränsad anställning.

Det framgår av LO-rapporten Anställningsformer år 2020 – Fast och tidsbegränsat anställda efter klass och kön år 1990–2020. Statistiken sträcker sig fram till kvartal 1 år 2020, det vill säga före pandemin.

–    Risken är stor att pandemin gör att skillnaderna ökar ytterligare. Det får bara inte ske. Återstarten av ekonomin efter pandemin måste därför i första hand ske med trygga jobb, fasta anställningar på heltid - även för arbetare, säger Per-Ola Nilsson, ordförande LO-distriktet i Skåne.

Tillfälliga jobben ökar i Skåne
Enligt en genomgång som LO har gjort var dock 47 procent av de jobb som 2020 var anmälda hos Arbetsförmedlingen i Skåne tillfälliga anställningar. Det är en ökning från 43 procent året innan, 2019.

–    Förra året såg vi hur svensk arbetsmarknad inte klarade kristestet. Men för många var den trasig redan innan covid-19. Vanligt folk med otrygga anställningar lever i osäkerhet såväl i kristid som vardag, och nu ser vi att det ökar, säger Per-Ola Nilsson.

–    Låt oss lära av detta och se till att istället angripa klasskillnaderna mellan alla former av anställningsvillkor. Arbetsgivarna måste erbjuda fler trygga anställningar över hela bordet om jämlikheten i samhället ska kunna stärkas. Det är dags för det. Låt återstarten av ekonomin bli en återstart mot en tryggare arbetsmarknad, säger Per-Ola Nilsson.


Här kan du läsa hela rapporten.

markus blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.