Fråga facket Fråga facket

Kvinna, liv, frihet! LO-distriktet stöder protesterna i Iran

De pågående protesterna visar klart och tydligt att det iranska folket inte längre accepterar förtrycket, konstaterar LO-distriktet i Skåne i ett uttalande från sitt höstmöte, och kräver att förtrycket upphör.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Stephanie Keith

Kvinna, liv, frihet! LO-distriktet i Skåne stödjer protesterna i Iran!

Uttalande från LO-distriktet i Skånes representantskapsmöte 22 november 2022

De pågående protesterna visar klart och tydligt att det iranska folket inte längre accepterar förtrycket i landet. Motståndet leds av kvinnor och flickor som utsätter sig för att stora risker för att få till ett slut på kvinnofientligheten och underkuvandet av grundläggande rättigheter i Iran. Fackföreningsaktivister utgör andra viktiga delar av de folkligt förankrade protesterna. 

Modet den iranska befolkningen visar när de nu riskerar sitt liv för frihet förtjänar vår uppmärksamhet och respekt. Deras kamp för grundläggande mänskliga rättigheter och utökad demokrati är också vår kamp. För LO-förbunden i Skåne är den internationella solidariteten en naturlig del av vår kamp.  

Det är dags för förändring. Irans kvinnor måste få sin frihet. Arbetare som organiserar sig fackligt måste slutas kränkas eller fängslas. Oppositionella som deltar i protesterna ska inte behöva fasa för sina liv. LO-distriktet i Skåne kräver att den iranska regimen upphör med våldet mot kvinnokämpar, fackföreningsaktivister och oppositionella. 

Kvinna! Liv! Frihet! 

 

Detta uttalande antogs enhälligt av LO-distriktets representantskap

 

 

meta jarl
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.