Debattartikel publicerad i Kristianstadsbladet 20221026
Per-Ola Nilsson är ordförande i LO-distriktet i Skåne. I debattartikeln undrar han vem som bäst vet hur arbetsmiljön på arbetsplatserna ser ut?
- Är det en av dina arbetskamrater på industrigolvet, i livsmedelsbutiken, på äldreboendet, bygget, restaurangen eller vart du än arbetar? Eller kan en oberoende inspektör från arbetsmiljöverket veta bättre?
- För oss är svaret självklart. De som arbetar på en arbetsplats är experter på riskerna där. Därför har vi fackliga skyddsombud valda av sina arbetskamrater. Eller fackligt utsedda regionala skyddsombud för mindre arbetsplatser där ingen kunnat ta uppdraget.
Avgörande arbete varje dag
Han slår fast att de fackliga skyddsombudens dagliga arbete är avgörande. De ska våga ifrågasätta arbetsgivarens beslut utan att riskera anställning, ställa krav på säkerhet utan repressalier, de borde uppmuntras och tas till vara i stället för att hindras i uppdraget. De måste både kunna och våga stoppa arbetet när det krävs för att garantera liv och hälsa.
Vågar vara obekväma
- Skyddsombuden skyddar de anställda men också arbetsgivarna. Facken skyddar skyddsombuden, men bidrar också till att kompetensutveckla och organisera deras arbete, skriver Per-Ola Nilsson och varnar för högerpartiernas krav på att skilja skyddsombuden från facket.
- Utan en facklig organisation i ryggen finns en risk att arbetsgivaren kan utöva påtryckningar på skyddsombudet eller de anställda att utse någon som inte ställer obekväma krav.
Meta Jarl- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.