Fråga facket Fråga facket

Per-Ola Nilsson: Vi ska tro och satsa på våra välfärdssystem

-Det räcker inte att ge sig på de kriminella som urholkar våra system. Vi måste också våga satsa på systemen, våga tro på dem så som vi byggt dem. Det sa Per-Ola Nilsson i sitt öppningsanförande vid distriktets representantskap på torsdagen.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Öppningsanförande av distriktsordförande Per-Ola Nilsson vid LO-distriktets representantskap 21 april 2022
(Obs! Det talade ordet gäller)

Kamrater!
Fantastiskt att se er alla igen. Inte bara era ansikten och i tvådimensionellt, utan faktiskt hela er!
Vi samlas till årsmöte för det Skånska LO distriktet. Årsmöten som en delsäger är fulla av formalia och tunga dokument. Det är inte osant.
Men årsmötet är också där vi tillsammans prövar de tankarna som vi har som gemensam grund, där vi lägger riktningen för vad vi vill framåt, men framför allt lägger sista handen vid det som varit. Det är på årsmötet vi väljer våra företrädare, och granskar de som var företrädare för året som gick. Det är först när årsmötet tagit beslut som vi vet att det är en sanning. Mötet jag nu har framför mig är som det heter vårt högsta beslutande organ. Årsmöten, repskap och kongresser är själva kärnan i styrningen av våra demokratiska organisationer.
Missförstå mig inte, det är ett fantastiskt uppdrag att få leda styrelsen där emellan. Inte alltid enkelt, men alltid ett nöje. Men styrelsen jobbar på ert uppdrag.

Kamrater det är en konstig värld vi vaknar upp till om dagarna. Vi har alldeles nyss lämnat, eller är på väg att lämna, en verklighet där vi bara träffats utomhus och knappt det. Där vi är mer vana vid att muta mikrofoner än att samtala ansikte mot ansikte. Därifrån var vi på väg med glädje, då det under hela tiden för de flesta av oss har känts som att det fattats oss något.

Men glädjen blev inte särskilt långvarig då det sedan den 24e februari råder krig i Europa. Rysslands invasion av Ukraina river upp sår som jag inte ser hur de ska kunna läka, skapar lidande som är så oerhört så det inte ens är greppbart. Och då har jag inte varit där.
Jag tänker på alla de som tvingas lämna hus och hem i flykt utan annat med sig från livet än vad de kan bära.
Jag tänker på alla de som tvingas stanna kvar i bombregnet och bristen på mat och vatten i ett samhälle som under attack inte kan leva upp till människors behov av grundläggande trygghet.
Jag tänker på alla de som aldrig mer kommer hem. Alla de som aldrig mer får hälsa sina familjemedlemmar.

Det är som sagt helt ogreppbart, och allt lidandet fullständigt meningslöst efter en vink från krigshetsande gubbar. Jag tänker på Tage Danielsson och vilken klokskap han hade haft att lära dessa gubbar:

”så snart som du kan gå
bör du stultande gå med
i det världsparti för fred
som går före allting annat.
Alla -ismer där vi stannat
är sekunda, inte störst.
Freden måste komma först.
Gör den inte det, min vän,
kommer inget efter den.”

Från LO-distriktets sida stödjer vi Ukraina och dess folk i deras strävan efter fred och frihet. Vi kommer under dagen att samla till Olof Palme center och deras insamling till stöd för freden.

Som om inte kriget är elände nog, så har vi nästan dagligen rapporter om kompletta idioter och fullblodsfubbickar som ägnar sig åt hat och hets mot varandra, med upplopp och kravaller som följd. Människors hat har aldrig lett till något bra, utan föder bara nytt hat.
Det där vet förstås ni alla, men jag kände ändå att jag ville adressera det. Det är som sagt en konstig värld.

Vänner - ett annat känt citat är ”från mörkret stiga vi mot ljuset!"
Och med det vill jag egentligen säga att vi inte bara ska prata om elände. Vi ska också prata om vägen mot ljusare tider!
Om bara en dryg vecka är det Första maj! Jag vet inte hur ni har tänkt fira, men själv har jag tänkt att delta i både demonstrationståg och kringarrangemang. Runt omkring i hela Skåne har arbetarrörelsen gemensamma arrangemang mellan LO-facken, ABF och Socialdemokraterna. Vet ni inte ännu hur det ser ut i just er kommun så får man väl säga så här - det är inte för sent, men ni börjar få lite brådis.

Första maj kommer bli avstampet på vad som komma skall. Jag hoppas att ingen av er blir överraskad när jag säger - det är val i höst!
Budskapen på våra plakat under de röda fanorna ska vi förhoppningsvis orka bära med oss hela valrörelsen. Men vi ska också, precis som på Första maj, gå hand i hand med det socialdemokratiska partiet. Vi är två men vi är också ett.

LO har lanserat kampanjen Hela Svaret, det hoppas jag ni alla sett. Med hela svaret ska förstås att vi inte bara kan göra en sak.
Det räcker inte att bara benhårt satsa på välfärden. Om inte annat så tror jag att vi från de senaste dagarnas händelser kommer
få vittnesmål om när busschauffören ser sin buss brinna upp, hemtjänstpersonal inte kan ta sig fram till den de är skickade att hjälpa, eller skolan där våra ungar ska gå är helt vandaliserad och i lågor.
Men det räcker inte heller att vi bara ger oss på våldsverkarna eller de kriminella företagen som urholkar våra system. Vi måste också våga satsa på systemen, våga tro på dem så som vi byggt dem. Det trygga och vårdande samhället där alla får plats och alla bidrar efter förmåga. Samhället med en välfärd i världsklass.

Vill man ha hela svaret, då behöver man fråga de som befinner sig mitt i båda dessa synsätt. Man behöver fråga LO förbundens medlemmar. De som är utsatta och de som först ser när samhället inte räcker till. Men också de som varje dag går till jobbet för att bygga precis det samhället vi vill ha.

Ni som varit med ett tag, närmare bestämt sedan årsmötet -20 kommer säkert ihåg hur vi där och då, under hot från högern om att slå sönder hela vår arbetsmarknadsmodell, lovade varandra att hålla ihop. Man skulle kunna säga att det var ett förnyat fackligt löfte, men det hade istället fokus på den politiska arenan där vi allihop sade att vi kommer göra vårt för att hålla högern borta. I samtal på arbetsplatsen, i medlemsmöten i arbetarekommuner osv så kommer vi göra vårt.

Nu är det tid igen. I samtalen på arbetsplatserna, i fikarummen, eller varför inte i ringkampanjer eller varhelst ni pratar med era medlemmar och kanske till och med de som inte ännu är det. Vi ska göra vad vi kan! Vi ska hålla den samlade högern med moderaterna i spetsen borta, och samtidigt jobba järnet för en socialdemokratisk regering. För det mina vänner tjänar vi alla på. Det är det enda partiet som både vill och har förmågan att leverera hela svaret.

Vänner jag ska inte ta hela dagen i anspråk bara för att hälsa er välkomna, utan jag tänker strax stanna. Men jag vill innan dess också uppmärksamma er alla på att i lokalen just nu finns inte bara alla ombud från de olika förbundsavdelningarna. Här finns också bl.a personal, företrädare från LO-facken i våra kommuner, valda av repet i höstas, och representanter från våra kommittéer.
Oavsett valrörelse eller den ordinarie verksamheten så behöver vi alla varandra. Jag hoppas ni tar dagen i anspråk och tillfället i akt att också skapa de kontakter ni saknar, odla de relationer djupare som ni har, och kroka varandra närmare. Rörelsen är som bäst när vi håller ihop.
Med det sagt:
Varmt välkomna till dagens årsmöte, och jag förklarar detsamma för öppnat!

Meta Jarl
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.