Fråga facket Fråga facket

Per-Ola Nilsson: Den svenska modellen måste försvaras!

- Den svenska modellen måste försvaras, skriver Per-Ola Nilsson, ordförande för LO-distriktet i Skåne i en debattartikel i tidningen Norra Skåne.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Här Per-Ola Nilssons debattartikel:

Det finns många mänskliga uppfinningar som fört Sverige framåt; skiftnyckeln, kullagret, ångturbinen är några exempel. Men en av de smartaste uppfinningarna är faktiskt kollektivavtalet. 

Det garanterar att du har samma lön och samma villkor oavsett om du jobbar i Landskrona eller Piteå. Du tvingas inte att jobba för 50 spänn i timmen för att arbetsgivaren inte vill betala mer. Du kan nämligen alltid hävda rätten till den lön vi tillsammans bestämt att jobbet är värt. Och du kan kräva den i förvissningen om att ingen bjuder under dig för att få ditt jobb.

Kollektivavtalet gör inte heller skillnad på varifrån du kommer. Oavsett om du kommer från Borås eller Kiev så ska du ha samma lön och samma villkor för samma arbete när du jobbar i Sverige. 

Slipper osund konkurrens

Seriösa arbetsgivare tycker också det är bra med kollektivavtal. De slipper en osund konkurrens där andra försöker tvinga bort dem från marknaden med lägre löner och sämre villkor för de anställda. 

Därför är kollektivavtalen sedan länge grunden för vår svenska arbetsmarknadsmodell. Men modellen är hotad. Moderater och andra högerpolitiker vill försvaga den genom att inskränka rätten till fackliga konfliktåtgärder och vill skicka skattepengar till oseriösa förtag utan kollektivavtal.

Just nu förhandlas ett EU-direktiv om minimilöner. Förslaget innebär ett knytnävsslag rakt i magen på den svenska kollektivavtalsmodellen. Europas löntagare behöver självklart högre löner men en överstatlig lagstiftning är helt fel väg att gå. 

EU måste respektera svenska modellen

EU måste respektera de olika arbetsmarknadsmodeller som finns. Löner och villkor i Sverige ska inte bestämmas av politiker i Bryssel eller i Sveriges riksdag, utan i förhandling mellan parterna på svensk arbetsmarknad.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen måste försvaras. Den är en grundbult som gjort att Sverige är en av Europas mest konkurrenskraftiga ekonomier. Men om det ska fortsätta så måste vi ha politiker som försvarar modellen. 

Det är ett av många skäl till att vi i LO arbetar för en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering.

För vi vet, av lång erfarenhet, att det enda parti som har både kraften och viljan att långsiktigt stå upp för de svenska kollektivavtalen är Socialdemokraterna. Men då krävs en starkare socialdemokrati som inte tvingas att huka inför en högermajoritet i riksdagen. 

Per-Ola Nilsson,
ordförande LO-distriktet i Skåne

Vill du läsa artikeln som var publicerad 28 mars i tidningen Norra Skåne med rubriken ”Den svenska modellen måste försvaras”, klicka här:  https://www.nsk.se/debatt/den-svenska-modellen-maste-forsvaras-307eaba9/

Det kan även länkas till LOs valsajt under det, kanske med texten ”Vill du läsa mer om LO-förbundens valplattform och fackliga valrörelse? Gå in på: https://helasvaret.se

markus blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.