Fråga facket Fråga facket

Johan Danielsson (S): Nu tar vi tillbaka kontrollen

Arbetsmarknad LOs EU-expert Johan Danielsson blir Europaparlamentariker för Socialdemokraterna. En fackligt och politiskt erfaren person tar nu plats i ett stort parlament som får allt större betydelse för löntagarna i Europa.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Jag kommer driva på för trygga och anständiga arbetsvillkor så att ingen ska behöva dö på eller på grund av jobbet, säger LOs EU-expert Johan Danielsson. Här ses han (till vänster) vid ett av arbetsplatsbesöken under valkampanjen.
- Jag kommer driva på för trygga och anständiga arbetsvillkor så att ingen ska behöva dö på eller på grund av jobbet, säger LOs EU-expert Johan Danielsson. Här ses han (till vänster) vid ett av arbetsplatsbesöken under valkampanjen.

Stort engagemang i fackliga frågor

När vi träffar Johan Danielsson har valresultatet blivit fastställt och siffrorna visar att den fackliga kampanjen varit framgångsrik. Mer än 40 000 väljare har valt att kryssa Johan som är överväldigad av engagemanget i valkampanjen.

- Arbetarrörelsen är fantastisk och jag kan inte nog tacka alla runt om i landet som varit med och kämpat i valrörelsen.

Vad är du mest nöjd med i din kampanj?

- Alla de resor som tagit mig till arbetsplatser där jag fått träffa vanligt folk för att diskutera frågor som verkligen berör.

Redan den 2 juli har du det första sammanträdet med det nya Europaparlamentet. Vad ser du mest fram emot?

- Att tillsammans med socialdemokrater och progressiva politiker från hela Europa sätta igång och arbeta för ordning och reda på den europeiska arbetsmarknaden. Som vi har sagt under valrörelsen så måste vi ta tillbaka kontrollen över samhällsutvecklingen och det arbetet börjar nu.

Vilka frågor kommer du att fokusera på att driva i Europaparlamentet?

- Ordning och reda på arbetsmarknaden och den självklara principen att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

- Jag kommer även driva på för trygga och anständiga arbetsvillkor så att ingen ska behöva dö på eller på grund av jobbet.

Tror du att du kommer att lyckas förändra något?

- Det beror givetvis på den politiska sammansättningen i Europaparlamentet som tyvärr blivit lite mer besvärlig nu efter valet. Tyvärr kan även EU-kommissionen få en sammansättning som inte är så löntagarvänlig.

- Men jag är ändå hoppfull. De flesta börjar nu inse att den fria marknaden inte kan få fri lejd längre och att den vilda västern som präglat arbetsmarknaden i EU slår hårt mot vanligt folk, säger en något sliten, men framför allt en stolt och nöjd Johan Danielsson, LOs representant i Europaparlamentet.