Fråga facket Fråga facket

Fler arbetare behövs i riksdagen

Det behövs fler arbetare i riksdagen, poängterade LO-distriktets ordförande Per-Ola Nilsson när han avslutningstalade vid LO-distriktets årsmöte den 27 april 2021. Därför ska vi inte bara ta kampen i valrörelsen utan även nu inför valrörelsen för att LO-medlemmar ska hamna så högt upp på listorna att de har en chans att komma in i riksdagen, sa han.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Utdrag ur ordförande Per-Ola Nilssons avslutningsanförande på LO-distriktets årsmöte den 27 april 2021.

- Vänner, vi kommer som ni vet gå in i en valrörelse. Vi kommer i valet möta hårt motstånd och bli utpekade och kanske till och med skuldbelagda för saker som inte går i vår riktning. Det är inte konstigt, vi har en S-ledd regering som förvisso gör mycket bra. Men som vi från LO:s sida hade önskat kunde göra mer. Oavsett om vi tittar på anställningstrygghet eller om vi tittar på sjukförsäkringen. Det finns otaligt många områden som vi önskar mer inom. Det är såklart det parlamentariska läget som är en stor bov i dramat, inte tu tal om det. Det är såklart omöjligt att driva en socialdemokratisk politik när majoriteten i riksdagen är borgerlig.
- Men en annan bov är såklart att det inte finns tillräckligt många av våra kamrater där! Det är 100 personer från Socialdemokraterna, men hur många av de 100 har en bakgrund där de företrätt människor på arbetsmarknaden? Som har jobbat på en byggarbetsplats, i livsmedelsindustrin, eller kört lastbil? Hur många av dem har mött kunder i kassan, eller sett till att det är rent och snyggt på våra skolor? Det är några stycken som tagit steget från LO förbunden. Men långt ifrån tillräckligt.
- Därför önskar jag att vi inte bara tar kampen i valrörelsen och argumenterar för socialismen, utan ta också kampen redan nu. Våra gemensamma kandidater från det skånska LO distriktet behöver vi hjälpas åt att se till att de hamnar på listorna till valet, och att de dessutom hamnar så pass högt så de har en chans att komma in i riksdagen. Är ni inte medlemmar i partiet så bli det, har ni inte tänkt att gå på nomineringsmötena så ändra er. Vill vi ha en politik för arbetare, så äger vi frågan själv. Och vi har dessutom lovat varandra att ta den fighten tillsammans.

Digitalt årsmöte

Årsmötet hölls digitalt på grund av den pågående corona-pandemin.

- Säga vad vi vill om digitala möten, men vi kommer inte ifrån att vi blir bättre på det. Givetvis så önskar jag tillbaka till tider då vi träffas som vanligt, för att göra allt det vi nyss har gjort. Men också för alla de korridorsnack och sporadiska lunchdebatter som vi alla bär på. Jag känner att det är ett uppdämt behov att bland vänner och kamrater kunna vända och vrida på saker, för att tillsammans hitta den allra bästa vägen för att socialismen och demokratin ska växa sig starkare, sa Per-Ola Nilsson bland annat.

Läs hela Per-Ola Nilssons avslutningsanförande här.

 

markus blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.