Fråga facket Fråga facket

”Välkomna ut till oss på våra jobb, Riksbanken!”

Det är knappast rimligt att begära att LO-förbundens medlemmar ska ta ansvar för samhällsekonomin om inte andra gör det, skriver LOs samtliga distrikt och bjuder in riksbankscheferna till vanligt folks vardag.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

- Kanske vore det bra för Riksbankscheferna att få träffa dem vars vardag deras beslut påverkar? skriver distrikten i en debattartikel i tidningen Arbetet:

- Ni kan få höra historier om hur vanliga arbetande människor idag inte har några marginaler kvar. Om diskussioner vid frukostbordet kring vilken sorts limpa som är billigast att köpa. Om hur mycket huslånet riskerar att dra iväg. Elräkningarna. Kostnaden för att ta sig till jobbet.

I artikeln poängterar distrikten, där ibland LO-distriktet i Skåne, att förbunden just nu står inför en stor avtalsrörelse, med krav som skulle ta ansvar för samhällsekonomin. Samtidigt har Riksbanken meddelat att styrräntan i Sverige ska höjas ännu en gång.

- Inflationen i Sverige beror på att det är krig i Europa och på att vi har en energikris som följer på detta, skriver distrikten och uppmanar Riksbanken att komma upp ur bunkern och följa med på ett besök i verkligheten.

Läs hela debattartikeln i Arbetet här.

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.