Fråga facket Fråga facket

Stort lönegap mellan tjänstemän och arbetare i Skåne

Arbetsmarknad Löneskillnaderna ökar mellan tjänstemän och arbetare. I Skåne tjänar en tjänsteman 13 100 kronor mer i månaden än en arbetare. Det visar LOs årliga lönerapport. LO-distriktets ordförande Per-Ola Nilsson menar att vi inte kan acceptera att klassamhället breder ut sig.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

PRESSMEDDELANDE
16 december 2019 

Stort lönegap mellan tjänstemän och arbetare i Skåne

Löneskillnaderna ökar mellan tjänstemän och arbetare. I Skåne tjänar en tjänsteman 13 100 kronor mer i månaden än en arbetare.

Det visar LOs årliga lönerapport.

Under en tioårsperiod var lönegapet mellan arbetare och tjänstemän relativt stabilt. Men de senaste två åren har skillnaderna åter börjat öka.

Lönegap som på 1930-talet

-Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän är nu lika högt som på 1930-talet. Vi kan inte acceptera att klassamhället breder ut sig. Det gäller även här i Skåne, säger Per-Ola Nilsson, nyvald ordförande för LO-distriktet i Skåne. 

Utvecklingen går emot LOs mål

Rapporten visar även att löneskillnaderna mellan män och kvinnor i arbetaryrken minskar i allt långsammare takt, tvärtemot LOs långsiktiga mål.

Medellönen är nu 3 400 kronor högre för manliga arbetare i Skåne. LO kraftsamlar därför i kommande avtalsrörelse för att minska skillnaderna.

Nu måste LO-förbunden lyckas med sina samordnade krav

- För att skillnaderna inte ska öka ännu mer så måste LO-förbunden lyckas med sina samordnade krav om ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor, säger Per-Ola Nilsson.

 

--------------------------

Fakta och kontakt

LO-distriktet i Skåne representerar cirka 155 000 LO-medlemmar inom LO-förbundens 26 fackliga avdelningar i Skåne.

Här är en högupplöst bild på Per-Ola Nilsson för fri publicering i redaktionellt sammanhang.

Hela LOs lönerapport för 2019 kan läsas direkt på vår hemsida, här: "Lönerapport 2019: Löner och löneutveckling år 1913-2018 efter klass och kön"

En särskilt framtagen bilaga med regionala siffror kan läsas direkt på vår hemsida, här: "Lönerapport 2019 Region: Löner år 2017 efter klass och län"

För fler frågor,

Per-Ola Nilsson, ordförande LO-distriktet i Skåne
Tel: 010-4340560
E-post: per-ola.nilsson@sef.se

Markus Blomberg, pressansvarig LO-distriktet i Skåne
Tel: 0702-052434
E-post: markus.blomberg@lo.se

 

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.