Fråga facket Fråga facket

Inkomstgapet växer - direktörslönerna motsvarar 65 industriarbetarlöner

Den genomsnittliga inkomsten för en VD på ett svenskt storföretag motsvarar nu nästan 65 industriarbetarlöner. Det är en kraftig ökning jämfört med 2019, visar en färsk LO-rapport om maktelitens inkomster.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Orimliga löäneskillnader, säger Jonas Sjöberg, ledamot i LO-distriktets verkställande utskott.
Orimliga löäneskillnader, säger Jonas Sjöberg, ledamot i LO-distriktets verkställande utskott.

LO:s återkommande rapport om maktelitens inkomster har släppts för 22 gången. Den visar en kraftig ökning för den ekonomiska elitens inkomster. Den genomsnittliga inkomsten för en VD på ett svenskt storföretag motsvarar nu nästan 65 industriarbetarlöner. En kraftig ökning från 2019 då siffran var 60 industriarbetarlöner.

- Jag blir förbannad, och jag är inte ensam. Det är inte rimlig att det ska skilja så mycket på vanligt folks löner och den ekonomiska eliten, vi som gör jobbet får småsmulor och VD:arna tar vinsten, säger Jonas Sjöberg, ledamot i LO-distriktet i Skånes verkställande utskott.

LO har statistik sedan 1950 och aldrig har klyftan varit så stor som nu. En topp-VD:s inkomst motsvarar 86 städarlöner, 71 undersköterskelöner eller 73 butikssäljarlöner.

-  Inte minst nu under pandemin har vi sett att det är vanligt folk som får Sverige att fungera, det är undersköterskor, busschaufförer, städare, byggnadsarbetare och butikssäljare som gör att samhället går runt. Då måste det också synas i hur arbetsgivare värderar dem. Gapet mellan knegare och VD:ar måste minska, inte öka, fortsätter Jonas Sjöberg.

Under pandemin har LO-förbundens medlemmar gått till jobbet och slitit i frontlinjen, medan de stora företagen har fått skattefinansierat stöd.

-  Det är helt åt helvete att skatten som vanligt folk betalar ska gå till stödprogram och aktieutdelningar för de stora företagen och sen ska gapet mellan dess VD:ar och anställda bara öka. Detta måste få ett slut NU!, avslutar Jonas Sjöberg.

Här hittar ni mer information och hela rapporten:
https://www.scrolly.se/makteliten/#
https://www.lo.se/start/lo_fakta/makteliten_slar_rekord_trots_pandemin


meta jarl
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.