Fråga facket Fråga facket

LO och S växlar upp i kampen mot fusk i arbetslivet

Regeringen fortsätter att bekämpa arbetslivskriminaliteten. Flera åtgärder har presenterats och inom kort får Malmö ett av landets sju regionala center mot arbetslivskriminalitet. - De som livnär sig på att utnyttja andra ska åka fast och bli straffade, skriver ledande personer inom LO och Socialdemokraterna i en debattartikel.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Arbetslivskriminaliteten växer. Den finns i många branscher - allt från skönhetsvård till bygg och skogsbruk, konstaterar debattörerna:

- Vi nås av vittnesmål om arbetsplatser där det fuskas med löner och sociala avgifter, där anställda sover på madrasser på skitiga betonggolv eller där människor utför farliga arbetsuppgifter utan vare sig skyddsutrustning, rätt utbildning eller säkra verktyg.

I artikeln varnar LO:s ordförande Susanna Gideonsson, Johan Danielsson (S), biträdande arbetsmarknadsminister, riksdagsledamot Marianne Fundahn (S) samt Roland Wiking (S) från Byggnads Skåne och riksdagskandidat att arbetslivskriminaliteten göder den organiserade brottsligheten och dränerar välfärd och trygghetssystem.

- Brottsligheten måste bekämpas med samhällets fulla styrka. Det är en prioriterad politisk fråga för fackföreningsrörelsen och den socialdemokratiska regeringen.

Flera åtgärder har presenterats, bland annat ska sju regionala center mot arbetslivskriminalitet inrättas. Ett av dem placeras i Malmö och ska vara igång senast under nästa år. 

LO-distriktets ordförande Per-Ola Nilsson kommenterar åtgärden som beskrivs i debattartikeln:

- Det är ett bra steg i rätt riktning för att få ordning och reda på arbetsmarknaden. Folk som arbetar i Sverige ska ha schyssta villkor vem de än är och i vilken bransch de än jobbar i!

 

 

Susanne Simonsson
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.