Fråga facket Fråga facket

Föräldralediga Mirja fick 1.700 kr extra i månaden - tack vare kollektivavtalet

- För min del innebar föräldrapenningtillägget ungefär 1.700 kronor extra under sex månader. Det säger Mirja Nilsson, förtroendevald inom Transportarbetarförbundet, och en av dem som får del av de kollektivavtalade föräldrapenningstillägget.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Mirja Nilsson arbetar till vardags på Securitas, ett företag som tecknat kollektivavtal och därmed ger de föräldralediga anställda föräldrapenningstillägg.
Mirja Nilsson arbetar till vardags på Securitas, ett företag som tecknat kollektivavtal och därmed ger de föräldralediga anställda föräldrapenningstillägg.

Hur fick du kännedom om försäkringen?
- Jag visste om försäkringen genom mitt uppdrag som tidigare försäkringsrådgivare och numera försäkringsinformatör redan vid försäkringens ankomst 2014. Mitt barn är fött 2016, så jag hade redan koll på att vi hade denna lösning i kollektivavtalet. Vi hade tidigare föräldraledighetsersättning i våra avtal, så det blev redan i begynnelsen en del information om övergångsregler för föräldrapenningtillägget.


Hur ser fördelningen av uttaget ut i din familj?
- Det är faktiskt bara jag som tagit ut föräldraledighet än så länge. Vi kände att det ekonomiska tappet skulle bli för stort om pappan tog föräldraledigt. Hos oss är det också så, att hans lön är högre än min.
Jag fick nästan en chock när jag insåg hur lite pengar det skulle bli från Försäkringskassan. För egen del innebar föräldrapenningtillägget ungefär 1700 kronor extra under sex månader. Med tanke på att det kom ungefär 10.000 kronor från föräldrapenningen, så var det ett välkommet tillskott. Och tack vare att jag anmälde till AFA Försäkringar, så blev också pensionen inbetald under föräldraledigheten. Tack vare premiebefrielseförsäkringen blir det pengar också till pensionen.

Har du kollegor som missat ersättning från försäkringen?
- Vi försöker få arbetsgivaren att ge oss en propå när någon kollega går på föräldraledighet. Eftersom vi inom Securitas jobbar väldigt utspritt, så har vi svårt att hålla koll på varje medarbetare. Vi har ett rapporteringssystem via vårt utbildningssystem internt, som ger oss bra insyn i eventuella tillbud och arbetsplatsolyckor och i vissa fall också sjukskrivningar. Men av någon anledning har vi inte lyckats få in föräldraledighet i detta system. Men vi jobbar för att det ska bli så.
- För de mödrar som väntar barn i vår bransch brukar vi dock bli uppmärksammade på. Eftersom vi jobbar med skyddsutrustningar i publika miljöer så brukar vi höra av medlemmar som börjar få bekymmer att bära skyddsutrustningen. Då blir ingången med information ganska enkel.

Efter de första 18 månaderna är det för sent
- Däremot upplever vi nog ett stort mörkertal med papporna i vår medlemsskara. Det händer att de kommer med frågan om försäkringen efter att de första 18 månaderna gått ut, och då får vi tyvärr meddela att det är för sent. Vi måste ut och informera mer på våra arbetsplatser för att komma till rätta med det.
När det gäller föräldrapenningtillägget måste vi också bli bättre på att informera om att man har rätt till premiebefrielseförsäkringen, så att man säkerställer att det kommer in pengar till pensionen, även om man är föräldraledig.

Säkerställ pensionen
- Idag har jag gått ner i arbetstid för att barnet inte ska behöva ha så väldigt långa dagar på förskolan. Detta har lett till att jag är medveten om att jag behövde starta ett eget pensionssparande.

john thörnlund
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.