Fråga facket Fråga facket

Ingela Edlund besökte LO-distriktets höstmöte

LO-distriktet i Skåne är samlat för höstmöte den 24 november på Backagården utanför Höör. På måndagsförmiddagen talade Ingela Edlund, andra vice ordförande för LO i Sverige. I sitt tal lyfte Edlund frågor om uppdrag för den nya regeringen, och situationen efter valet 2014.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Det måste råda ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Fusk, ekonomisk brottslighet och social dumpning måste bekämpas. Det kräver kraftfulla insatser men också politisk vilja och beslutsamhet. Detta och jobben ligger högt upp på dagordningen för LO och vi kommer att vara pådrivande gentemot regeringen, säger Ingela Edlund.

LO-kongressen valde den 26 maj 2012 Ingela Edlund till andre vice ordförande i LO. Hon kommer dessförinnan från SEKO.

Ingela började som brevbärare 1981 och blev fackligt aktiv 1982. Brevbäraryrket och det fackliga arbetet blev Ingelas nya inriktning. Ingela blev invald i avdelningsstyrelsen och 1994 började hon på SEKOs förbundskontor med ansvar för studier och ungdomsfrågor. 2009 blev Ingela förbundssekreterare för SEKO. 2012 tog hon sedan steget till LOs ledning.

Ordning och reda på arbetsmarknaden

- Regeringen har presenterat viktiga åtgärder som personalliggare i byggbranschen och att se över lagen om offentlig upphandling för att möjliggöra för att ställa sociala krav, liknande innehållet i Vita jobb-modellen från Malmö. Vi har pågående samtal med den ansvarige i regeringen, civilminister Ardalan Shekarabi, och upplever att vi har god samsyn. Men det finns mer att göra och från LO driver vi på, konstaterar Ingela Edlund.

- Det krävs till exempel ett stärkt anställningsskydd och en stärkt lagstiftning kring f-skattesedel, för att undvika missbruk. Regeringen måste också få till en förändring av utstationeringsdirektivet genom att bygga europeiska allianser för ett socialt protokoll. Här hemma måste Lex Laval rivas upp, det är avgörande, avslutar Ingela Edlund.

Edlund är förankrad i distriktsverksamheten

Ingela Edlund är i LO-ledningen ansvarig för bland annat näringspolitik, upphandlingsfrågor och för facklig organisering. Edlund är dessutom ansvarig för den regionala och lokala LO-organisationen runt om i landet.
-----------------------------------------------------------------------------------
För frågor till Ingela Edlund hänvisas till LOs pressjour: 08-796 26 90

mezzo
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.