Fråga facket Fråga facket

Invigningstal: 100 år av framgångsrik kamp

- De hundra år vi har bakom oss av facklig kamp och samhällsbygge har i stor utsträckning präglats av arbetarrörelsens värderingar. Men det finns också mycket de skulle känna igen. Det sade LOs vice ordförande Berit Müllerström när hon invigde Skånes 100-årsjubileum i början av juni.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

På familjedagen på Backagården påminde hon om att Skåne är arbetarrörelsens vagga. Härifrån kom Per-Albin Hansson och Gustav Möller. Här började August Palm att agitera. Här föddes Axel Strand, LOs ordförande på 40- och 50-talet.

- Vi hade också viktiga kvinnliga pionjärer, sade Berit Müllerström och berättade om Olivia Nordgren, typografen som blev invald i Trelleborgs stadsfullmäktige redan 1915, alltså innan Sverige fick kvinnlig rösträtt.

Krav på rösträtt och social rättvisa

Hon forsatte att blicka tillbaka till 1917, det år då Olivia Nordgren och andra fackliga pionjärer startade Skånes fackföreningsrörelse.

- Tusentals arbetare över hela Sverige demonstrerade för kraven på rösträtt och social rättvisa. Inte minst här i Skåne.

- En del historiker talar till och med om att Sverige var nära en revolution.

I slutet av april samlades 25 000 arbetare på Stortorget i Malmö för en hungerdemonstration. Uppretade kvinnor angrep och plundrade potatishandlare som mångdubblat priserna. Kravet var enkelt: De ville ha mat till sina barn.

Framgångsrik kamp

- Om de hade kunnat vara med oss här på Backagården idag skulle de få se ett helt annat samhälle. För den kamp de inledde har ju på många sätt varit framgångsrik.

- Men det finns också mycket de skulle känna igen. För även idag går människor utan arbete. Även idag utnyttjas anställda på sina arbetsplatser. Och även idag kräver arbetsgivare och högerpolitiker sänkta löner och försämrade villkor.

Lära av historien

- Vi behöver lika mycket idag som 1917 en stark landsomfattande fackföreningsrörelse och starka LO-distrikt som det här i Skåne.

- Vi ska lära av vår historia och bära deras erfarenheter vidare, sade Berit Müllerström och uppmanade publiken att se framåt:

- Tillsammans ska vi nu gå vidare in i den framtid som vi och våra barn ska leva i.

Här kan du läsa hela invigningstalet. Tryck här.

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.