Fråga facket Fråga facket

Debatt: Upp till bevis om vinst i välfärden

Välfärd 12 000 heltidstjänster i välfärden. Det motsvarar den övervinst som plockas ut ur välfärden av privata företag, skriver LO-distriktets vice ordförande Birgitta Almroth tillsammans med LOs vice ordförande Therese Guovelin i en debattartikel.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Nu är det upp till bevis för Allianspartierna och Sverigedemokraterna, står de på välfärdskapitalisternas sida eller vill de återföra mer resurser till skolan och äldreomsorgen. För oss är valet självklart. De skattepengar som du och jag betalar in ska användas till skola, vård och omsorg och inte till att berika riskkapitalister och andra som vill göra stora vinster på vår gemensamma välfärd.

Kortsiktiga vinstintressen

Privatiseringar och avregleringar har skapat stora problem i välfärden under lång tid. Sverige har i allt för hög grad blivit en välfärdspolitisk experimentverkstad, där kortsiktiga vinstintressen tillåts gå före kvaliteten i skola, vård och omsorg. En stor majoritet av LO-medlemmarna och svenska folket vill nu se ett stopp för vinstjakten. Vi är glada över att regeringen lyssnat på detta med sitt förslag om att begränsa vinsterna.

Miljardvinster

Såväl Alliansen som Sverigedemokraterna har i sin iver att smutskasta förslaget målat upp skräckscenarier med nedlagda skolor och begränsad valfrihet som följd. Men det är viktigt att komma ihåg att förslaget tydligt riktar in sig på de företag som är ute efter att tjäna stora pengar, inte dem som vill göra ett bra jobb med tillräckliga resurser.

Varje år tas sex miljarder kronor ut i övervinst av företag i välfärden enligt regeringens utredare. Det motsvarar 12 000 heltidstjänster i välfärden. Verksamheterna i välfärden skriker efter mer resurser och mer personal. Samtidigt skär de privata aktörerna ner på personal för att öka vinsten. Ofta skickas vinsterna sedan till skatteparadis för att riskkapitalbolagen ska slippa bidra till välfärden.

Valfråga

Röstar riksdagen nej till förslaget kommer LO driva frågan i valrörelsen och verka för att fler ska rösta på Socialdemokraterna för att få stopp på vinster i välfärden. Till skillnad från Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kommer vi aldrig att ändra uppfattning när det gäller vinstjakten. Vinster ska återinföras där de hör hemma: i den välfärd som skattebetalarna varit med och finansierat.

Debattartikel publicerad i Trelleborgs Allehanda 20170920: http://www.trelleborgsallehanda.se/debatt/upp-till-bevis-nar-det-galler-vinstjakten/

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.