020560056 ring fackets hjälptelefon

Maria Lövgren – en LO-medlem som inte missade de extra pengarna!

Maria Lövgren är föräldraledig med sitt första barn. Hon arbetar i en klädesbutik inom kedjan Zara. Maria är en av dem som inte missat avtalets extra pengar vid föräldraledighet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Klädkedjan Zara där Maria arbetar har kollektivavtal med Handels och inför sin föräldraledighet så frågade Maria sin arbetsgivare vad som gällde.

- Jag hade hört att det fanns någon form av försäkring på arbetsplatser som hade kollektivavtal med Handels eller andra LO-förbund. Därför frågade jag arbetsgivaren om de kände till det. Lönekontoret bekräftade och hänvisade mig till AFA Försäkring där jag enkelt kunde ansöka om föräldrapenningstillägget, säger Maria Lövgren.

I Marias fall var det en kollega i butiken som själv hade varit föräldraledig som tipsade henne om att kolla upp det. Nu känner alla kollegor i Zarabutiken till det. Ifall någon väntar barn så ser de som själva kunnat använda det till att dela med sig av sin kunskap.

Viktigt med kollektivavtal

Hitintills är de minst fem anställda på Marias arbetsplats som använt sig av det. Det har gjort stor skillnad i vardagen under deras föräldraledighet.

- Det blir väldigt tight ekonomiskt när man är föräldraledig. För min familjs ekonomi gjorde föräldrapenningstillägget med tio extra procent riktigt stor skillnad, säger Maria Lövgren.
 
- För mig var det viktigt att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal, men då tänkte jag mest på löner, pensioner och tydliga regler. Att kollektivavtalet dessutom gav möjlighet till ett föräldrapenningstillägg var ju en oväntad men mycket positiv överraskning, fortsätter Maria Lövgren.


Vill vara med och påverka

Maria engagerade sig fackligt för att hon vill vara med och påverka. Efter några år utomlands så återvände hon till Sverige och såg plötsligt på den svenska modellen och våra lagar och avtal med helt nya ögon.

Här finns möjligheter till inflytande för anställda som organiserar sig. Men också många frågor att driva där vi inte gått i mål än.

- Många i vår bransch är unga. I början kanske man mest är glad över att ha fått en fot in på arbetsmarknaden när man fått ett jobb. Men när man flyttar hemifrån så börjar man se utmaningarna. Kommer jag få så många timmar så att jag klarar mina utgifter? Hur ska jag få en lägenhet om jag bara kan visa upp ett anställningskontrakt på några få timmar för hyresvärden? Och om jag bildar familj, ja då blir inringning och kortsiktig schemaläggning en ännu större utmaning.
 
- Mycket är bra i Sverige. Särskilt om du jämför med att jobba i andra delar i världen. Men samtidigt brinner jag för att vi måste få tryggare villkor i vår bransch. Jag är övertygad om att det är tillsammans vi kan påverka och förändra. Därför organiserade jag mig fackligt och gick med i Handels. När vi många så väger våra ord tyngre.


Fackligt ombud på jobbet

Maria är vald till fackligt ombud av sina arbetskamrater på arbetsplatsen. Nu funderar hon på att inspirera någon annan facklig medlem på arbetsplatsen att bli informatör när det gäller Facket Försäkrar-verksamheten.

Annars kanske hon själv tar på sig det.

- I vår bransch jobbar som sagt var många ofrivilligt deltid och lönerna är inte de högsta. Sådant som påverkar ens ekonomi spelar stor roll och för oss inom Handels och LO gör sådana här extra trygghetslösningar stor skillnad. Jag vill ju se till framöver att vi på jobbet inte missar sådant vi har rätt till genom att facket och arbetsgivaren tecknat kollektivavtal, avslutar Maria Lövgren.

 

Lästips om LO-rapport om föräldrapenningstillägget

På vår hemsida kan du läsa om en LO-rapport som utvärderat föräldrapenningstillägget. Många känner inte ens till chansen till de extra föräldrapengarna.

Mikael Andersson, försteombudsman på LO-distriktet i Skåne, kommenterar. Läs mer genom att trycka här: Många missar chansen till extra föräldrapengar i Skåne – särskilt pappor

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.