020560056 ring fackets hjälptelefon

LO-distriktets höstmöte har öppnats

- Vår roll i konflikten mellan arbete och kapital är tydlig. Vi måste kunna förklara vår roll och stå upp för den. Därför måste vi berätta hur verkligheten ser ut. Det sa Magnus Alm, ordförande i LO-distriktet i Skåne när han på tisdagen öppnade distriktets höstmöte på Backagården i Höör.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

"Vi måste berätta om hur vardagen är inom äldreomsorgen, där löften om rätt till heltid istället blir till en verklighet av delade turer. Turer - lika delade som de delade tungor som arbetsgivarna talar med, när de menar att de därmed levererar rätt till heltid.

Som om detta var det vi menade! Nej, de vet bättre. Men vi måste fortsätta berätta, så att andra också får veta.

Vi måste berätta om vardagen för en bemanningsanställd. Fina ord om flexibilitet och frihet blir något i verkligheten som handlar om osäkerhet och ständig tillgänglighet, där man inte kan planera sin vardag eller få det att fungera med barnomsorgen.

Arbetsgivarna pratar om villkoren i kollektivavtalen och anställningsskyddet i lagen som trösklar som stänger ute från arbetsmarknaden. Då måste vi berätta om vad sms-anställningar i butiker gör med våra unga!

Vi måste prata om restaurangbranschen där ofrivillig deltid är en farsot, och om anställningskontrakt som bara garanterar några få timmar i månaden. Detta medan branschen gör stora vinster.

Det duger inte som det är. Vi måste tillsammans, helt enkelt, stärka vår opinionsbildning."

Vill du läsa hela Magnus Alms tal, klicka här

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.