Fråga facket Fråga facket

"Vi ska forma ett samhälle där alla människor har ett värde"

Tillsammans ska vi påverka samhällsdebatten och sätta trygghet för vanligt folk i fokus. Ewa Glimhed, vice ordförande i LO-distriktet i Skåne, öppnade årsmötet med ett anförande om kamp och jämlikhet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Öppningsanförande vid LO-distriktets årsmöte 27 april 2021

Pandemin har tydligt visat vem som bär samhället. LOs medlemmar har stått i fronten och tillsammans sett till att världen snurrar.

- Vi har fått applåder och hejarop, men det räcker inte, sa Ewa Glimhed, vice ordförande i sitt anförande när LO-distriktet i Skåne öppnade sitt årsmöte under tisdagen:

- Vi vill mer. Vi vill att löneklyftorna ska minska. Vi vill ha en bättre sjukförsäkring och en anständig pension. Vi vill ha en tandvård som inte ruinerar oss.

Trots alla uppoffringar under pandemin utmanade arbetsgivarna med noll-bud och förslag om försämringar i kollektivavtalen.

- Detta är orimligt, sa Ewa Glimhed. Den genomsnittliga inkomsten för en VD i börsbolagen är 80 gånger en städares eller taxiförares lön.

Fler utmaningar väntar. Nu ligger det förslag i EU om lagstiftning av minimilöner.

- Detta hotar vår svenska modell med starka parter på arbetsmarknaden som förhandlar om våra villkor, sa Ewa Glimhed.

Ewa Glimhed menar att arbetarrörelsen blivit tillbakapressad på grund av okunskap och egoism. Klockan har vridits tillbaka.

- Det ska vi stoppa! Och tillsammans forma ett samhälle där alla människor har ett värde.

Läs Ewa Glimheds öppningsanförande i sin helhet här.

Markus Blomberg
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.